• Mijn Geloofsreis

Stille tijd


Hoe kan het dat, ondanks dat ik weet dat het belangrijk is om stille tijd te houden, ik hier toch zo weinig mee bezig ben? Hoe kan het dat het mij als het ware niet trekt? Ik weet dat God juist op deze momenten tot mij persoonlijk spreekt, maar toch vindt ik het moeilijk om hier mee bezig te zijn.


Zo maar even een klein greepje uit de vragen die ik binnen krijg als het gaat om stille tijd. En, misschien goed om te weten: de meeste vragen die ik ontvang gaan over het houden van stille tijd en over het hebben van een persoonlijke relatie met God.

Ik heb een lange tijd getwijfeld of ik hier een blog over zou schrijven. Waarom? Omdat ik zelf ook deze vragen ervaar. Ik merk dat er soms iets is wat mij tegen houd in het houden van stille tijd. Het Bijbel lezen is niet iets wat ik over sla, maar het komt zeer regelmatig voor dat ik dan 'even snel' een stukje lees. Ik weet dat deze dingen bij veel van jullie spelen, maar de wetenschap dat ik hier zelf soms ook mee worstel maakte mij aan het twijfelen of ik wel in de juiste positie stond/sta om hier dan iets over te schrijven. Dus laat ik maar gelijk benoemen dat ik deze blog niet schrijf uit betweterigheid, maar omdat ik jullie vragen juist herken.


Laat ik maar gelijk naar de kern gaan: het belang van het houden van stille tijd. Misschien handig om erbij te zeggen: wanneer ik het over het 'houden van stille tijd' heb, bedoel ik niet zo zeer alleen het Bijbel lezen en het gebed, maar ook het overdenken van het gelezen gedeelte; het toepassen aan jouw leven; het luisteren naar wat God specifiek tot jou te zeggen heeft. Ik heb het dan dus ook niet over het houden van een hele uitgebreide Bijbelstudie, maar echt het persoonlijk toepassen van Gods Woord aan jou in jouw eigen leven.


Waarom is dit zo belangrijk? Waarom is de persoonlijke relatie tussen jou en God zo belangrijk? We weten het allemaal, maar realiseren we het ons ook? Realiseren wij ons dat God juist op die momenten tot ons spreekt? Realiseren wij ons dat juist deze momenten ons meer leren van wie God is en wie wij (in relatie tot Hem) zijn? Realiseren wij ons dat het mediteren op bepaalde Bijbelgedeelten ons een inzicht geeft in Gods Woord waardoor wij Zijn werken in ons, en in onze omgeving? Want... ken jij God? Ken jij Hem echt?


Nog een andere reden waarom stille tijd zo belangrijk is, is omdat het ons bepaald bij waar het werkelijk om gaat: Om God, Zijn Woord en het verlossingswerk van Zijn Zoon. We zijn vaak geneigd om ons blind te focussen op de momenten waarop God in ons leven heeft gewerkt. En begrijp mij niet verkeerd: het is ook goed om deze momenten te onthouden, en deze momenten zijn zeker een troost in het leven van christenen. Maar, het gaat niet om deze momenten. Het gaat om het verlossingswerk van Christus: daar moet onze focus op liggen. En hoe kan je de noodzaak van dit verlossingswerk nou inzien, als je jouw zondige 'ik' niet kent? Hoe kan je de noodzaak van dit verlossingswerk nou inzien, als je jezelf niet realiseert wat een soevereine God wij hebben. Wij kunnen vanuit onszelf niet voor Hem bestaan. En dat maakt het verlossingswerk van Christus zo onmisbaar.


We kunnen wel braaf de Bijbel wel lezen en ons gebedje een aantal keren per dag doen, maar zolang wij voorbij gaan aan de boodschap van het Evangelie, zolang wij Gods ware Woord missen, zal het uiteindelijk niks betekenen. En hier komt het belang van stille tijd naar voren: want God werkt door Woord en Geest. Niet alleen in de kerk, maar vooral tot een ieder persoonlijk. Door een persoonlijke omgang met God. En dit, is nog maar een kleine uitleg van het belang van het houden van stille tijd.


Heb je nou zoiets van, 'ja mooi opgeschreven enzo, maar waar moet ik beginnen?' Dan zijn hier een paar dingen die jou wellicht kunnen helpen:

  • Zorg allereerst dat je een vast moment hebt: wees hierin realistisch naar jouzelf toe. Want dat die goeie vriend/vriendin dagelijks een uur lang stille tijd kan doen, betekend niet dat jij (die eigenlijk bij nul begint) dit gaat volhouden. Nee, wees realistisch naar jouzelf, door bijvoorbeeld in eerste instantie te beginnen met 1 keer per week. Mocht je nou zoiets hebben van, maar als het stille tijd is, waarom moet dit dan gebonden zijn aan een vast moment? Kijk, het is niet verplicht, maar ik ervaar zelf dat wanneer ik dingen opschrijf in mijn agenda, ik er echt de tijd voor neem, omdat het er anders bij in schiet.

  • Eerbied: Zorg ervoor dat je jouw stille tijd wel echt apart zet van jouw dagelijkse bezigheden. Zoek bijvoorbeeld een rustige plek op (dit kan bijvoorbeeld ook ergens in de natuur, of tijdens een rondwandeling). Maar nog belangrijker: leg je telefoon even aan de kant.

  • Zorg voor structuur: Dit kan een bepaald onderwerp zijn, een bepaald Bijbelgedeelte of een Bijbelse personage. Deze onderwerpen kan je dan gebruiken ter reflectie op jouzelf. Wat voor sommigen ook kan helpen is om een bepaald lied, een bepaalde psalm of een gedicht te overdenken.

  • Wees realistisch: Denk niet 'oh ik ga even mijn stille tijd houden en nu verwacht ik hele heftige emoties'. God werkt bij een ieder verschillend en wat bij de één wel gebeurd, hoeft bij jou niet persé te gebeuren.

  • Begin en eindig met gebed: Heel logisch, maar onmisbaar! En bid hardop. Op deze manier ben je jezelf bewust van datgene wat je aan God verteld. Daarnaast raak je zo minder snel afgeleid. Wat ook kan helpen, is het bijhouden van een lijstje met gebedspunten.

  • Stop niet: Stop niet omdat het de eerste keren tegen jouw 'verwachtingen' in gaat. God is God, Hij werkt niet volgens onze menselijke verwachtingen, maar dat betekend niet dat Hij niet werkt!


Uiteindelijk zul je misschien niet eens gebruik maken van deze punten, want stille tijd gaat niet 'stapsgewijs'. Maar wellicht helpt dit jou in het zoeken van God. Mocht je nog andere vragen hebben, twijfel dan niet om ze te stellen. Dit kan via Facebook, Instagram of via de mail ( info@mijngeloofsreis.com )

Ik hoop dat wij samen Gods aanwezigheid en Zijn werk in ons leven mogen ervaren en dat dit (ook al gebeurd het niet op de manier zoals we verwachten) ons uit mag drijven naar Hem.

223 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Vaccinatie