• Mijn Geloofsreis

Relaties & single zijn[geschreven april 2020]

Deze blog is anders dan de andere blogs, hij is zo persoonlijk dat ik momenteel gewoon een soort spanning voel terwijl ik aan het typen ben. Waarom? Dit is een blog waarin ik dicht bij mijzelf blijf, een blog waarin ik dingen beschrijf hoe ik ze ervaar en dus niet hoe jij ze ook zou moeten ervaren. Ik wil namelijk stil staan bij de volgende vraag: wat verlangt God van mij, zolang ik nog single ben?


Een vraag die in vele gedachten rondzwerft, maar waar weinig over gesproken wordt. Waarom? Komt het doordat er een bepaalde gedachte leeft rondom 'single' zijn?

Als ik om mij heen kijk, zie ik vrienden die een relatie krijgen, die verloven, trouwen... bij mij is dit alles (voorlopig) nog ver weg. Maar dit betekend toch zeker niet dat er vanaf mijn kant iets mis is? Mocht deze situatie herkenbaar zijn, dan wil ik je vragen om door te lezen en hoop/bid ik dat je hier kracht uit mag ontvangen. Ik weet namelijk dat dit voor veel mensen een strijd is. Mocht deze situatie niet herkenbaar zijn en mocht jij nou één van de vele mensen zijn die gelukkig is zijn/haar relatie/huwelijk, dan wil ik jou óók vragen om verder te lezen en jezelf vooral in de schoenen van een ander te plaatsen.


We kennen allemaal het moment waarop mensen dolgelukkig vertellen dat ze een relatie hebben, of dat ze ten huwelijk gevraagd worden. En vanaf dat moment kan je de klok erop zetten dat de vraag 'en... heb jij al verkering?' wordt gesteld richting alle vrijgezellen.

Een vraag die uit medeleven en oprechte interesse wordt gesteld, maar tegelijkertijd een vraag die veel gevolgen kan hebben. Voor de ene is het geen probleem om te antwoorden dat dit niet het geval is, maar voor een ander kan dit op een gegeven moment voor een bepaalde gedacht zorgen. Want het feit dat het bij anderen allemaal wel 'soepel' lijkt te gaan, maar bij hem/haar niet, kan zorgen voor een gevoel van 'te kort doen', of een gevoel van 'niet goed genoeg zijn'. En daar wil ik graag op inhaken: want hoeveel ik ook kan genieten van het geluk van een ander dat te vinden is in de liefde, dit betekend niet dat wanneer iemand die liefde niet heeft, dat zijn/haar leven tekortschiet of dat het doel niet behaald is.


Ik merk dat ik het lastig vindt om dit op de juiste manier te formuleren, maar probeer er op deze manier naar te kijken: als het doel van ons leven is om God te verheerlijken, Zijn Naam te verkondigen en te leven tot Zijn eer; heeft het wel/niet hebben van een relatie effect op het voldoen aan dit einddoel? Nee! Als God van mij vraagt om Zijn Woord te onderzoeken, om mijn leven in te delen naar Zijn wil, waarom is het hebben van een relatie dan belangrijker voor mij? Waarom heb ik dan af en toe het idee dat ik niet 'compleet' ben?


Misschien is het belangrijk om onszelf de volgende vraag te stellen: wat maakt het dat ik mij compleet zal voelen? Wat maakt het dat ik gelukkig ben in deze wereld? Het geluk is namelijk niet in een ander persoon te vinden, alleen bij God. Mijn doel in mijn leven zou niet moeten zijn; het hebben van een relatie, maar het leven tot Zijn eer en het vertrouwen op Hem. Dat Hij mij zal geven wie/wat ik nodig heb.


Vaak zie ik het voor mijzelf als volgt: zolang ik nog geen relatie heb, kan ik deze tijd extra inzetten in het Koninkrijk van God (met alle dagelijkse tekortkomingen). Wat mij helpt is om dan te lezen uit 1 Korinthe 7 vers 25-40. Nu ga ik niet van jullie vragen om op basis hiervan vrijgezel te blijven maar ik wil jullie wel vragen om dit gedeelte eventjes goed door te lezen. Paulus schrijft hier namelijk over de 'redenen om ongehuwd te blijven'. Voor veel mensen kan dit misschien een bemoedigend bijbelgedeelte zijn om alles zo nu en dan te 'relativeren'.

Ondanks al deze bovenstaande dingen is de Bijbel duidelijk over één ding, een mens kan niet leven zonder liefde. En jij, die dit leest, vat dit niet te zwaarmoedig op, maar denk aan elkaar; houdt rekening met elkaar, geef om elkaar maar bovenal; bidt voor elkaar. Want onze leegheid, kan alleen worden vervult door Gods volheid. Daar waar onze onmacht begint, begint ook Zijn almacht.


De blog is nu ten einde, en ik heb veel te weinig beschreven. Dat is soms het lastige aan het schrijven, om je gedachten, je gevoelens, je emoties op papier te zetten. Maar ik wil dit aan jullie meegeven: Ga in alles bovenal eerst naar God, want Hij weet van jouw moeiten en gedachten af. Vraag Hem om jou te vervullen met Zijn liefde, om te leven tot Zijn eer en om Hem te mogen volgen. Want als je in die afhankelijkheid van Hem mag leven, dan is wat Hij doet misschien ook gewoon wel goed...

766 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Vaccinatie