• Mijn Geloofsreis

'Eerst bekering, dan verkering?!'De opmerking galmt me nog na in de oren. Het is niet de eerste keer dat ik de opmerking te horen krijg, maar nu blijft hij hangen: 'eerst bekering, dan verkering'. Eerder was het een opmerking waarvan ik altijd een beetje kriebels kreeg. Waar slaat het op? Alsof de bekering niet ná de verkering kan komen?! Waarom is deze volgorde zo belangrijk?


Van kinds af aan kreeg ik deze tip te horen, hetzij van m'n vader, hetzij van een dominee vanaf de preekstoel of van andere mensen. Eerst bekering en dan verkering. Er was iets in hun emoties wat mij deed beseffen dat dit niet 'zomaar een opmerking' was. Maar waarom ervoer ik op dat moment niet de diepgang achter deze opmerking? En wat is de reden dat ik nu wel instem met deze 'stelling'?


Laat ik dit voorop stellen: deze blog schrijf ik, omdat het gaat om iets wat in de afgelopen maanden/jaren meer en meer een betekenis voor mij heeft gekregen. Het is mijn verlangen om jou een kijkje te laten nemen in de rijkdom van Gods werk, hoe Hij voor jou wil voorzien, ook in het aangaan van een relatie. Het is niet mijn bedoeling om deze stelling aan jou voor te schotelen in de verwachting dat je na het lezen van deze blog volmondig hier mee zal instemmen. Nee, het is mijn verlangen om door deze blog een diepe rijkdom te laten zien, in het hebben/aangaan van een relatie, die heerlijker, mooier en liefdevoller is dan dat wat je ooit had kunnen bedenken. Ik bid dat God deze heerlijkheid ook aan jou wil openbaren: zij het aan jou als single, of aan jullie als stel.


Terug naar de blog...


Ik heb nooit een relatie gehad, en dat is een tijd lang echt een gemis geweest in mijn leven. Terwijl iedereen om mij heen verkering kreeg en op den duur ging trouwen, liep ik hierin iets mis. Het was een gevoel wat ik niet echt onder woorden kon brengen. Was het eenzaamheid? Nee dat niet, ik voelde me niet alleen, sterker nog ik voelde mij geliefd en gezien door de mensen om mij heen. Het is een gevoel dat mij een erg lange tijd heeft overheerst; niet datgene te hebben wat anderen hebben.


Eerder was dat het gevoel dat alleen de boventoon had in mijn gedachten, totdat de opmerking 'eerst bekering, dan verkering' steeds vaker er tussen sprong.

Een opmerking waardoor ik mij ging afvragen; wat verwacht ik van een relatie? Wat verwacht ik van de ander? Wat verwacht in van mijzelf? Zoals ik al schreef, ik heb geen idee hoe die dingen werken: het hebben van een relatie, wat er bij komt kijken etc. maar wat ik wel weet is dat de liefde tot elkaar zo mooi en zo diep kan zijn. De liefde tot elkaar, onvoorwaardelijk: om het beste in elkaar naar boven te halen, om er voor elkaar te zijn, om....


Een tijdje terug besloot ik om vanuit Bijbels perspectief naar het aangaan van een relatie te kijken. En ik besefte mij hoeveel dieper dat ging: elkaar liefhebben, omdat Hij jullie eerst heeft liefgehad. Elkaar steunen, omdat Hij jullie nooit zal verlaten. Al het onze, omdat Hij. Dan krijgt de liefde tot elkaar een een bijzondere betekenis; bijna een heilige betekenis. 'Wij hebben elkaar lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad'. Dan is dat het doel in de relatie: eerst Hij, en door Hem wij.


Eerst bekering, dan verkering. Ik denk dat het iets bijzonders is om er naar te streven. Door bekering kom je erachter wie jij bent als mens. Wie jij bent voor God; als zondaar. Maar vooral: wie jij door genade voor Hem mag zijn. Altijd. Zijn kind. Dat is leven met heerlijkheid, in afhankelijkheid, vol van liefde. Een liefde die alle liefde te boven gaat. En wanneer je die heerlijke liefde ook nog mag delen samen met je partner... hoe heerlijk is dat? Tegelijkertijd ben ik mij bewust dat verkering niet afhankelijk is van bekering. God kan en wil door alles heen werken, ook door een relatie heen. Maar Hij wil er wel om gevraagd worden. Een hoe heerlijk en rijk is dat om, samen met de ander, Hem hierom te vragen? Hij als middenpunt in de relatie. Hij als grond waarop jullie samen mogen bouwen! Zo werkt Hij, bekering door verkering.


Vraag jezelf eens af? Wat is mijn doel in mijn (toekomstige) relatie? En welke plek heeft God hierin? Is Hij op de 1e plaats, of...?


De blog 'Relaties & Single' zijn, heeft veel losgemaakt, vandaar deze tweede blog. Wil je de eerste ook lezen? Klik dan hier.

448 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Vaccinatie